Floriánek říkají místní


Floriánek říkají místní

nebýt hloupého sporu o umístění Slovanské epopeje, asi bych do Moravského Krumlova nejel. Co to je za městečko, že si dovoluje handrkovat se s Prahou. Novinářská smečka jako vždy neobjektivně vyla, podle toho ke kterému regionu patřil jejich zřizovatel a tak jsem se vypravil sám to okouknout. Moravský Krumlov mě mile překvapil. Městečko zasazené v údolí Rokytné, jako by kopírovalo nejen názvem svého českého jmenovce. Poloha na meandru říčky, velký zámek, krásná renesanční věž a po okolí další zajímavé stavby. Pravda zámek je sice v trochu horším stavu, ale určitě by byl důstojným stánkem pro Epopej. Navíc proč by všechno muselo být jen v Praze? Koukejte se tedy pánové radní rychle dohodnout (nezapomeňte, že defenestrace je v Čechách taky řešení), ať už je Epopej zase kompletní a né rozpůlená do dvou měst na dva kusy. A ať je přístupná v důstojných prostorách, které si určitě zaslouží. Jako Pražák klidně prohlašuji, že by jí ten Moravský Krumlov vyloženě slušel, i když Mucha byl jiného názoru …

Lokace: Jižní Morava, Moravský Krumlov, kaple svatého Floriána

Klíčová slova: návrší, kaple, letní podvečer

Fotografie byla již 5509× zobrazena

5153129
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Ivan Anderle
náhodou to Sandras tak pěkně zasvítilo a já jen zmáčkl spoušť ...
Sandras
... pěkně jsi to napsal... i fotograficky zachytil.
Ivan Anderle
já už to tady nebudu dále rozvádět a můžeme se o tom pěkně pohádat na pivu :-D
Michal Kupsa
Michale, Ivane - jasan, rozumim, beznej prazak s tim nema mnoho spolecneho ale na druhou stranu to neznamena, ze ten problem neexistuje. Navic tohle je spis k pousmani ale jsou i mnohem vetsi problemy - treba naprosto nesmyslne a silne diskriminacni prerozdelovani statnich penez. Ale to uz (receno slovy klasika) "jinde jsme, je to jina vesnice ....".
Ivan Anderle
jsem Karle pro, chce to těžbu i víno ...
Karel Pagačík
No a když už tam vyrazíme, tak to taky musíme vytěžit jak uměním vína tak uměním obrazů :-D
Ivan Anderle
on tem Moravský Krumlov, neleží na žádné zásadní dopravní trase. Tak že se přes něj moc nejezdí. Mohli bychom tam někam s FP taky vyrazit ...
KPagačík
Zajímavé, že o tak pěkné stavbě jsem ještě neslyšel
Ivan Anderle
moc pěkně jsi to Michale V. napsal. Přesně tak to cítím i já ...
Michal Vitásek
Nějak mě celkem uráží, že se pražští politici jednoslovně zaměňují za pražské obyvatele :-( všichni lidi co znám (a je jich 90% z Prahy) jsou pro to, aby epopej zůstala v Krumlově, tak jakýpak pragocentrisnus?
Michal Kupsa
Me je to jasny a znam celou tu omacku okolo skoro dokonale, jen mi proste prisla zabavna tahle argumentace, ktera byla uplne mimo misu a bylo zjevny, ze z tech lidi, co v ty TV o tom zgrindali hovadiny, tak ze tam sami nikdy nebyli .... Dalsi vec je, ze v tom Krumlove se o to taky peknejch par desitek let starali a udrzovali to, tak by byla taky aspon slusnost, kdyby se podle toho prazaci chovali - a ne pristup stylem "tak, a my si to ted proste odvezem a hotovo". A posledni vec je, ze v Praze by to byla jen jedna z mnoha atrakci, ktera by behem chvile totalne zapadla. Kdezto pro Krumlov je to otazka primo existencni, protoze je to jedina sance, jak tam natahnout lidi a zachranit zdejsi zamek, kterej je v tak spatnym stavu mozna prave proto, ze je od Prahy tak daleko. P.S. - V Cajzlove (tedy v Praglu) jsem bydlel jen par mesicu .... ;-)
Ivan Anderle
ono je to Michale trochu jinak. Alfons Mucha zcela prokazatelně věnoval Epopej městu Praze a měl však jednu podmínku. Že město Praha umístí hotové obrazy na vlastní náklady v budově výslovně vystavěné k tomuto účelu. Nestanovil však k postavení budovy žádnou lhůtu. No a za bolševika to všem bylo jedno a teď zas nejsou peníze a asi ani politická vůle. Tak že diskuze o špatném stavu zámku je okrajový a jen zastupný problém v už tak vyhroceného sporu ... Krom toho, bych bejt tebou, nedělal ze sebe nějakého moraváka, neb bydlíš v Práglu a až se to partyja dozví a ty přijedeš do Oltecu, to bude ostuda ... :-D:-D:-D
Michal Kupsa
A jéje, pražáci se probudili a zjistili, že existuje i jinej Krumlov, než ten Českej .... :-D Ale vážně - celá tahle tahanice je jen ukázka současného pragocentrizmu, který je dnes snad ještě horší, než byl za komunistů. Nechce se mi to dlouze rozpatlávat ale aspoň to nejdůležitější - zámek v Moravském Krumlově je sice v horším stavu (asi proto, že je tak dalko od Prahy) ale prostory pro epopej jsou technicky ve stavu naprosto dokonalém. Přesto pražáci stále dokola omílali argument, že tam epopej být nemůže, protože zámek je ve špatném stavu. Tohle je podle mě důkaz toho, že nikdo ze zainteresovaných z pražské strany tam nikdy ani nebyl, což je více než příznačné .... :cool:
Ivan Anderle
umím si to Palo klidně představit. V tomhle zkorumpovaném prostředí je možné všechno! Politici, soudci, státní zástupci, všechno je to jedna banda! ... a všichni tady lžou. Já spíš myslim, že tady lidi málo hulej. Myslíš, že to je tím? Kdyby víc hulili, tak by si nemohli tolik lhát, možná by se i přestali vopouštět. Hulení tady prostě nemá zatím vybudovanou tradici. Možná máš pravdu. Ale určitě je tahle země pěkně zkurvená. No tak to každopádně! Ostatně jako každá jiná země ... :-D:-D:-D
Palo Zubek
Prý v Japonsku se bude vyjímat nejlépe. Když to nebude v Praze, tak šéf Galérie rozhodl, že ani v Krumlově. Pošle to do Japonska! Rozumbrada! Hoj!
Ivan Anderle
je to tam Zdeňku opravdu hezké, jen by to chtělo trochu peněz na celkové opravy. Tím trochu, myslím pár desítek milionů na zvelebení městečka, zámku i dalších památek po okolí... :-)
Zdeněk Kučera
Díky těm tahanicím se ale Moravský Krumlov pěkně zviditelnil, poté co vidím tuhle fotku, se tam asi taky pojedu podívat. Krásně ti tam zasvítilo.