Jan Richter

Rozbouřený oceán, modrý led a mrazivý vítr. Atributy nezbytné pro vykreslení představy o Drakeově průlivu mezi Cap Hornem a Antarktidou.

Příjemně se o nich poslouchá, zvláště v teple mé kanceláře, kde jsem si povídal s Janem Richterem, cestovatelem, jachtařem a fotografem v jedné osobě. Na malé lodi s několika přáteli přepluli těch necelých 1000km až k břehům Antarktidy. Cesta sama o sobě byla velice namáhavá a dobrodružná, ale Jan ještě stačil pořídit spousty krásných snímků.

Z jeho fotografií je cítit obrovská prázdnota a opuštěnost tohoto konce světa, podtržená neuvěřitelnou čistotou vody a vzduchu. Záběry obrovských ledových ker, nasvícené odrazy slunce o klidnou smaragdově zářící hladinu, vzbuzují v divákovi jakýsi pocit pohody z příjemného nedělního odpoledne. Tučňáci pochodující v zástupech a průhledem mezi dvěma ledovci vidíme v klidu kotvící loď. Ne však každý den, je tato scenerie takto poklidná. Jak mě Jan vyprávěl, bylo pár dnů kdy pro divokou bouři nešlo z lodi vystrčit ani nos a na nějaké fotografování pak nelze ani pomyslet.

Jeho fotky, to jsou pravdivé obrazy z míst, kam se běžný člověk určitě nikdy nepodívá. Naštěstí jsou zde i lidé, právě jako Jan, kteří to udělají za nás a na fotografiích nám pak přináší svědectví o vzdálených a krásných místech naší planety.

Jane – ať se ti daří i na příštích výpravách a dobré světlo!

Další fotografie na www.fotorichter.cz

Galerie k článku Jan Richter